Terug naar nieuws overzicht.

Wat zal de uitslag morgen zijn?

4 juli 2019

We hebben reeds bericht dat werknemers die woonachtig zijn in het buitenland binnenkort maar liefst zes maanden kunnen genieten van hun Werkloosheids-uitkering (WW). De vraag die hierbij opkomt is hoe deze plannen nou eigenlijk zijn ontstaan?

De EU is van mening dat de ‘arbeidsmarktmobiliteit in Europa moet worden vergroot’. Hiermee bedoelen ze dat als een Kroaat in Nederland aan het werk gaat dit zowel voor onze economie als de economie in Kroatië voordelig is. Om deze arbeidsmarktmobiliteit te vergroten, is ook het idee ontstaan om binnen Europa één lijn te trekken met betrekking tot de uitkeringen. De gedachte hierachter is dat als arbeidsmigranten net zoveel premies betalen als Nederlandse werknemers, zij ook dezelfde rechten op een uitkering moeten hebben. Daarnaast denken voorstanders dat deze inkomenszekerheid ervoor zorgt dat zij eerder werk over de grens gaan zoeken.

Op zich geen slecht idee, maar de Tweede Kamer is bang dat dit gepaard gaat met uitkeringsfraude. Zo is de Nederlandse uitkering hoger dan het loon in Polen. Dit zou er mogelijk toe kunnen leiden dat, zeker nu er een verlenging is naar zes maanden, Polen hier alleen aan het werk gaan om vervolgens van een uitkering te kunnen genieten. Om een inschatting te geven van dit probleem: in 2017 waren er 3760 arbeidsmigranten die hun uitkering meenamen naar een ander EU-land. De vraag is of dit aantal groter wordt door een verlenging van de WW.

Aankomende vrijdag zal er gestemd worden over het plan om de WW te verlengen. De verwachting is dat het plan wordt aangenomen. Als het plan wordt aangenomen, is beloofd dat er wel strengere controles zullen komen. Zo zal het land van herkomst maandelijks de inspanningen van de grenswerker omtrent het zoeken van nieuw werk rapporteren. Mochten deze inspanningen onvoldoende blijken, dan wordt de uitkering gestopt. Om dit proces te waarborgen is de Europese Arbeidsautoriteit opgericht. De verwachting is dat dit ervoor zorgt dat inspecties ook daadwerkelijk worden uitgevoerd en de informatiestroom hierover sneller gaat.

Of deze verwachtingen uitkomen zal de aankomende tijd duidelijk worden. We houden jullie hiervan uiteraard op de hoogte.

Meer weten? Bel 024-3888123 of mail ons hetwerkt@uitzendbureau-het.com.