De werkloosheid in Nederland is de afgelopen periode ontzettend snel toegenomen. Waar in mei 3,6 procent van de beroepsbevolking werkloos was, is dit in juni opgelopen naar 4,3 procent. Deze stijging is volgens het CBS ongekend.
Aan het begin van de crisis in 2008 was het werkloosheidspercentage ook 3,6 procent. Het duurde die periode zeven maanden voor het percentage was opgelopen naar 4,3 procent. Dit is nu binnen een maand bereikt. “We hebben dit niet eerder gezien sinds de start van de maandelijkse metingen in 2003”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. “De werkloosheid reageert vertraagd op de schok die we eerder in de economie zagen door de coronamaatregelen.”
Vooral jongeren, tussen de 15 en 25 jaar, worden hard geraakt sinds het uitbreken van de coronacrisis. Binnen deze groep steeg de werkloosheid van 9,5 naar 10,7 procent.
Begin juni stopte de eerste steunregelingen van de overheid. De NOW-regeling, die bedrijven konden gebruiken om een deel van de salariskosten te dekken, liep af. Hierdoor konden ze voor het eerst zonder boete personeel ontslaan. Ondertussen is een tweede NOW-regeling ingegaan. Echter maken sommige bedrijven hier geen gebruik van.
Daarentegen steeg ook het aantal werkende in een recordtempo. Het aantal werkende nam toe met 45.000 in juni. Een verklaring hiervoor is dat de meeste mensen die hun baan verloren zich niet direct hebben gemeld voor nieuw werk. “Dat speelde bijvoorbeeld bij jongeren die een bijbaan hadden in de horeca en die baan kwijtraakten toen de horeca dichtging”, licht Van Mulligen toe.
Het werkloosheidspercentage van 4,3% is daarnaast niet bijzonder hoog. “Dat is redelijk gemiddeld en valt in die zin nog mee. Maar ik ben zeker niet optimistisch naar de toekomst toe.” zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
Bij uitzendbureau hET hebben we de afgelopen periode hard gewerkt om iedereen aan het werk te helpen en houden. Door vooral te denken in mogelijkheden zijn we hier goed in geslaagd. Zo hebben we veel nieuwe plaatsingen kunnen realiseren in branches waar ze dringend op zoek waren naar personeel. Op deze manier kon iedereen aan het werk blijven en tegelijkertijd worden bijgedragen aan de continuïteit van bedrijven in deze lastige tijd.
Bron: CBS, 16 juli 2020