Op zoek naar de A-player?

Terug naar nieuws overzicht.
7 mei 2019

Binnen organisaties wordt het steeds belangrijker om goed personeel aan te nemen, maar dit kan soms lastig zijn, aldus Sprout. Bedrijven zoeken steeds vaker A-players. Dit zijn werknemers die niet alleen goed passen in de organisatiecultuur, maar ook erg goed zijn in hetgeen wat ze doen. Passen in de organisatiecultuur is van belang, omdat je anders het risico loopt dat je nieuwe collega niet goed in de groep past en die op de werkvloer niet goed tot zijn recht komt. Wanneer gekeken wordt naar productiviteit, zijn iemands persoonlijke kwaliteiten erg belangrijk. Zo kan iemand erg goed zijn voor de ene functie, maar niet voor de andere. Beide factoren zijn belangrijk om mee te nemen in het afwegingsproces om een kandidaat wel of niet aan te nemen.

Naast deze factoren zijn er nog een aantal do’s en don’ts. Wat die zijn? Wij zetten ze op een rijtje.

Don’ts:

  • Mensen aannemen die je aardig vindt: deze mensen kunnen dan wel aardig zijn, maar dit betekent niet perse dat ze productief zijn. Dat laatste is wel hetgeen wat je graag wilt, want er moet natuurlijk wel gewerkt worden!
  • Niet naar je gevoel luisteren: alles klopt op papier, waardoor je niet naar je onderbuikgevoel luistert. Vaak heeft je onderbuikgevoel het echter bij het juiste eind, wat ertoe kan leiden dat je na een paar maanden toch weer afscheid moet nemen van elkaar.
  • Te snel mensen aannemen: een snelle afwikkeling van de sollicitatieprocedure lijkt erg fijn, maar vaak heb je dan niet achterhaald of je wel daadwerkelijk de juiste match hebt. Als je nieuwe collega het dan toch niet blijkt te zijn, kost je dit uiteindelijk alleen maar meer tijd en geld.

En wat zijn dan de echte do’s:

  • Ga na wat je belangrijk vindt: maak een lijstje met punten waar de kandidaat minimaal aan moet voldoen. Dit zorgt voor meer structuur en houvast tijdens de werving en selectie procedure.
  • Gebruik je team: met zijn tweeën zie je kwaliteiten in een kandidaat die je anders over het hoofd zou doen. Is dit niet mogelijk en vind je het spannend om een nieuwe collega aan te nemen? Overweeg dan om het gehele proces, van werving en selectie tot plaatsing, uit te besteden aan een uitzendbureau.
  • Test: aan de hand van een assessment of meewerkdag (of beide!). Op die manier kom je er pas echt achter of iemand past binnen jouw organisatie. Tegelijkertijd kan je een inschatting maken of diegene om kan gaan met de werkdruk.
  • Check: bel referenties na om te achterhalen wat ontwikkelpunten van een kandidaat zijn.

Nog meer tips? Blijf onze social media kanalen in de gaten houden voor de laatste updates.