hET succes naar de perfecte vacaturetekst!

Terug naar nieuws overzicht.
1 oktober 2020

Bij uitzendbureau hET zijn wij dagelijks bezig met het schrijven van vacatures voor onze opdrachtgevers. Van productiemedewerker tot commercieel medewerker naar dakdekker, wij komen het allemaal tegen. Vandaar dat wij aan onze vacatureteksten veel aandacht besteden, want het lijkt heel makkelijk maar elke vacature moet aan verschillende wet- en regelgeving voldoen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat in tienduizenden vacatures sprake was van bijvoorbeeld leeftijdsdiscriminatie.

Dus waar moet je allemaal rekening mee houden als je een vacaturetekst maakt? In Nederland mag je geen onderscheid maken in je vacature op basis van:

  • Afkomst (ras) en nationaliteit.
  • Godsdienst en levensovertuiging.
  • Geslacht (hieronder vallen ook zwangerschap en moederschap).
  • Seksuele geaardheid.
  • Handicap en chronische ziekte.
  • Burgerlijke staat.
  • Politieke gezindheid.
  • Aard van arbeidsovereenkomst (vast of tijdelijk contract).
  • Arbeidsduur (voltijd- of deeltijdwerk).

Er zijn natuurlijk ook een paar wettelijke uitzonderingen, denk aan een functie waarbij een minimale leeftijd vereist is volgens de (Arbo)wetgeving. Als zo’n onderscheid noodzakelijk is, moet er in jouw tekst vermeld staan waarom deze eis is opgenomen.

Vacatureteksten schrijven is nu eenmaal wat lastiger, er zijn regels waar je aan moet houden en tegelijkertijd wil je ook dat jouw vacature eruit springt. Bij uitzendbureau hET schrijven wij dagelijks vacatures, dit zijn dan ook onze vijf tips waar wij dagelijks rekening mee houden;

Tip 1
Spreek de taal van de doelgroep en schrijf de tekst als of je letterlijk tegen ze praat.

Tip 2.
Maak, afhankelijk van jouw doelgroep gebruik van vrouwelijke of mannelijke woorden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zowel vrouwen als mannen zich bij bepaalde woorden eerder aangetrokken worden. Wil je juist genderneutraal werven, zorg dan voor een balans in deze woorden.

Tip 3.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de wet- en regelgeving.

Tip 4.
Geldt er een voorkeursbeleid? Benoem dit altijd in je tekst.

Tip 5.
Neem al jouw vacature teksten nog eens onder de loep. Door alle regels van het College voor de Rechten van de Mens en zet een streep door discriminerende vacature teksten.

Uitzendbureau hET wil bijdragen aan een samenleving waarin werk op een positieve manier de persoonlijke ontwikkeling ondersteunt van iedere deelnemer op de arbeidsmarkt, iedereen verdient een eerlijke kans om te werken. Daarom zijn wij bij uitzendbureau hET tegen discriminerende vacature teksten, want uitzendbureau hET is er voor iedereen.

 

Bron: Flexwerk, 1 oktober 2020