De eerste tekenen van voorzichtig herstel in de uitzendbranche!

Terug naar nieuws overzicht.
26 juni 2020

Nu de maatregelen steeds verder afnemen en de eerste tekenen van herstel in de uitzendbranche zichtbaar worden, is het tijd om te kijken naar de impact van het virus. Afgelopen week heeft het CBS de maandcijfers gepubliceerd, welke betrekking hebben op de veranderingen in maart ten opzichte van februari.

Door de crisis waren er voor het eerst minder banen in maart dan in februari. Het is zelfs voor het eerst sinds 2006 dat het aantal banen in maart kromp. Dit terwijl het aantal banen in het begin van het jaar altijd toeneemt. Zelfs ten tijde van de crisis in 2009. Het aantal banen is met 23.000 afgenomen. Vooral jongeren en flexkrachten zijn hard getroffen. Dit is ook terug te herleiden naar het aantal WW-uitkeringen onder uitzendkrachten. Het nieuwe aantal WW-uitkeringen steeg van januari tot en met mei met 51.516. Dit aantal uitzendkrachten is het huidige jaar hun baan verloren. Dit is een enorm aantal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar waar dit er in totaal 18.000 waren.

Echter worden langzaam de eerste tekenen van herstel zichtbaar. Het ziet er naar uit dat Nederland het diepste punt achter zich heeft liggen en het aantal vacatures voorzichtig toeneemt. Als er gekeken wordt naar het aantal nieuw geplaatste vacatures zit Nederland op 76% van het niveau ten opzichte van het begin van het jaar. In mei lag het punt in ons land het laagst, namelijk 54%.

Bron: Flexmarkt