We hebben al heel wat berichten over de Wet Arbeid in Balans (WAB), de opvolger van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). De vraag is alleen wat deze wijzigingen nou precies in houden. Flexnieuws heeft dit op een rijtje gezet, waarbij de wijzigingen verder uit te splitsen zijn voor payrolling en uitzenden.
De belangrijkste veranderingen voor payrolling bevat drie punten. Het eerste punt is dat de flexonderneming geen allocatiefunctie vervult en dat de terbeschikkingstelling exclusief is. Met betrekking tot de allocatiefunctie betekent dit onder andere dat je als flexonderneming niet de werving en selectie verzorgt. Dat de terbeschikkingstelling exclusief is heeft bijvoorbeeld betrekking op dat de uitzendkracht bij de inlener werkzaam is waarbij zij de arbeidsvoorwaarden afspreken.
Het tweede punt is dat het arbeidsrecht voor payrolling wordt aangescherpt. Zo mag het uitzendbeding bij een payrollovereenkomst niet langer toegepast worden. Ook heeft de payroller dezelfde rechten als zijn collega’s op het gebied van loon, pensioen, etc.
Het derde punt is dat niet alleen de premies voor de Ziektewet (ZW) en Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) omhoog gaan, maar ook dat de opdrachtgever aan zowel de flexonderneming als payroller moet vertellen welke arbeidsvoorwaarden er binnen het bedrijf zijn afgesproken.
Naast deze aangescherpte regels voor payrolling, zijn ook de regels voor uitzenden aangescherpt. Uitzenden is dus nog steeds mogelijk, alleen wordt dit een stuk duurder. Zo gaan de eerder genoemde ZW- en WGA-premies omhoog. Ondanks dat dit wordt doorberekend bij de inlener, kan dit er bij een inlener voor zorgen dat zij minder snel met een uitzendbureau willen werken. Daarnaast wordt specifieker gekeken of er sprake is van payrolling of uitzenden. Wie de werving en selectie doet is leidend in het maken van dit onderscheid.
Het doel van deze aangescherpte regels is om het aanbieden van een vast contract voor werkgevers aantrekkelijker te maken. De vraag is alleen of deze aangescherpte regels dit ook daadwerkelijk tot gevolg hebben. Wij zullen daarom blijven berichten met de nieuwste ontwikkelingen, zodat u altijd up-to-date bent.