Terug naar nieuws overzicht.

Laat je creativiteit de vrije loop

22 mei 2019

Minister Wouter Koolmees wil ‘contracting’ tegengaan. Om dit tegen te gaan wil hij in gesprek met vakbonden en de uitzendbranche en heeft hij een brief aan de Kamer geschreven. Maar, wat is contracting nou eigenlijk?

Contracting is een overeenkomst op basis van aanneming van werk of een overeenkomst van opdracht. Denk hierbij aan een uitzendkracht die je inhuurt om werk van stoffelijke aard, zoals een verbouwing, te verrichten. Sommige uitzendbureaus gebruiken contracting echter om de cao te ontduiken of om de inlenersbeloning niet toe te hoeven passen. Het niet toepassen van de inlenersbeloning is mogelijk, indien het uitzendbedrijf doet alsof zij de feitelijk werkgever zijn in plaats van de opdrachtgever. Het ontduiken van de cao is mogelijk door hun activiteiten over vele sectoren te verspreiden, zodat de uitzendkracht niet onder een bedrijfscao valt. Hierdoor wordt de uitzendkracht een stuk goedkoper om uit te zenden, iets wat opdrachtgevers wel zien zitten.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) herkent dit probleem. De afgelopen 20 jaar hebben ze dan ook bijna 600 leden uit de bond gezet. Desalniettemin kan uitzenden ook van duidelijke meerwaarde zijn, iets waar we reeds vorige week al over schreven. Om deze meerwaarde te behouden wil minister Koolmees onderzoeken hoe zowel ontduiking als ontwijking van de wet tegengegaan kan worden. Verder wil hij bekijken of ook opdrachtgevers, in plaats van alleen de uitzendonderneming, aansprakelijk gesteld kan worden. Op die manier komt er meer verantwoordelijkheid bij zowel het uitzendbureau als de opdrachtgever.